Julegavetips: 5 nye bøker til alle familiens særinger
Lyst til å gi bort noe annet til jul enn duftlys, skinnhansker og rådyre rådyrspølser innpakket i cellofan? Fortvil ikke! Her er 5 relativt nye bøker, som du kan gi bort til alle familiens særinger.
Til: Den misantropiske familiefaren
Fra: Yuval Noah Harari
Bok: Nexus
Hvis du har en pappa, onkel, bestefar eller bestemor som mener verden går rett til helvete og gjerne liker å fortelle hvorfor, så er Nexus den perfekte boka for dem. Her får de argumentene de trenger for å overbevise alle i juleselskapet at kunstig intelligens er så skummelt at for eksempel klimakrisen kan virke som en liten ubeleilighet i forhold.
Harari, forfatteren bak Sapiens og Homo Deus, maler her et fascinerende og meget skremmende bilde av hvor ille fremtiden kan bli, dersom vi ikke er litt mer forsiktige med kunstig intelligens.
Jeg tror jeg mener Yuvel Noah Harari er vår tids skarpeste intellektuelle. Når du leser bøkene hans, føles det som om du sprøyter IQ-poeng rett inn i hjernebarken, uten at det blir kjedelig. Greit, litt kjedelig kan det bli når han graver seg ned i historiske detaljener, men det skjer ikke så ofte, og med Nexus er temaet så brennhett og aktuelt at boka burde vært pensum for alle verdens ledere både i politikken og i Silicon Valley.
Til: Familiens filosof (eller hundevenn!)
Fra: Mark Rowlands
Bok: The Philosopher and the Wolf
Denne fikk jeg låne av en kollega som er en ordentlig hundevenn, og jeg som mest liker dyr som purrer og maler på fanget ditt, var først en smule skeptisk, men det tok ikke mange sidene før jeg var solgt. Mark Rowland forteller om sitt utrolige liv sammen med en ulv (ja, han kjøpte en ulv), og hvordan dette forholdet forandret hans syn på mennesker, naturen og hva det betyr å leve.
Boka er like mye en refleksjon over eksistensielle spørsmål som en historie om et dypt vennskap, krydret med filosofiske referanser og anekdoter mellom permene. Balansen mellom filosofiske betraktninger og den personlige ulve-historien er også veldig god, og gjør at den aldri blir kjedelig å lese.
Til: Familiens techno-geek
Fra: Andy Weir
Bok: Project Hail Mary
Dette er space sci-fi på sitt aller beste! En av de mest spennende bøkene jeg har lest på lenge, som passer ypperlig til realisten eller techno-geeken i slekta. Boka er skrevet av Andy Weir, som også står bak The Martian ("den med Matt Damon som dyrker poteter på Mars"). Project Hail Mary tar oss ut i verdensrommet igjen, men denne gangen er innsatsen høyere: menneskehetens overlevelse står på spill, og det er meget spennende hva som skjer.
Plottet er såpass mystisk og med så store twists and turns at jeg ikke kan røpe for mye, merker jeg, men du kan forvente en galaktisk reise som balanserer på kanten mellom hard science og nervepirrende eventyr. Weir har en unik evne til å gjøre vitenskap både forståelig og spennende, og for de som liker sci-fi med mye sci, er dette en gave som garantert vil treffe.
Til: Tanta som tenker at roboter og sånn ikke er noe for henne
Fra: Sierra Greer
Bok: Annie Bot
For de som tenker at en kjærlighetshistorie om en robot kun er for tenåringer og folk med kodebriller, vil Annie Bot motbevise dem. Dette er en varm, gripende og overraskende relaterbar roman. Da jeg skrev om romanen tidligere, kalte jeg boka en psykologisk dystopisk feministisk sci-fi roman, men det er altså først og fremst en “vanlig” fortelling om et par, der den ene er en dominant mann og den andre en underlegen robot skapt for å tilfredsstille alle hans lyster. Resultatet er til å få frysninger av, samtidig som romanen på utspekulert vis klarer å si mye om maktfordeling og diametrale parforhold.
Til: Familiens lille gamer
Fra: Gabrielle Zevin
Bok: I morgen og i morgen og i morgen
I morgen og i morgen og i morgen og i morgen; nei vent, det var en for mye i morgen. Jeg mente I morgen og i morgen og i morgen følger to venner som møtes i barndommen, gjenforenes som unge voksne, og bestemmer seg for å lage et spill sammen. Så kommer det selvfølgelig hindringer, noen av de ganske dramatiske og alvorlige, som gjør boka spennende.
Romanen er en hyllest til både spillkultur og kreativitet, samtidig som den i bunn og grunn dreier seg om vennskap. Den har mange koselige spillreferanser, så hvis du selv har vokst opp med mange timer foran skjermen (slik jeg har), kan dette være en fin gave til deg selv. I tillegg vil den passe godt til familiens unge gamere, som kan bli minnet på at gaming også er kunst — og kanskje bli inspirert til å skape noe eget.
***
Hæ, fant du ingenting du likte?!
Eller har du bare en litt for stor familie? Da kan du finne flere gavetips på min forrige liste: